For the English story, click here
EEN LEVENSLANGE PASSIE VOOR HET BARBERVAK
De Britse Barber Alan Beak (36) heeft van kinds af aan een passie voor het barbervak. Al op 12-jarige leeftijd zette hij zijn eerste schreden in de barberwereld met een parttime baan bij een barbershop. Vandaag de dag heeft hij naam gemaakt. Hij staat aan het roer van de succesvolle Ruger barbershops in de UK. Zijn Ruger verzorgings- en lifestyleproducten voor heren worden wereldwijd verkocht. Zijn recente aanstelling als Creative Director van Wahl UK geeft hem de kans om zijn creatieve horizon te verbreden en zijn kennis en ervaring in te zetten voor dit toonaangevende tondeusemerk. Hoewel hij in al deze rollen verschillende petten op heeft, is en blijft zijn eerste liefde het werk als barber. Dat is wat hij het liefste doet. We ontmoetten Alan virtueel om meer te weten te komen over zijn geweldige avonturen in het barbervak.
Onderaan beginnen
Als kind werkte Alan al in een barbershop. Hij voelde zich er als een vis in het water en werd verliefd op het ambacht, de sfeer en de kameraadschap. Hij legt uit: “Ik begon op mijn twaalfde bij een barbershop te werken. Dus ik ben helemaal onderaan begonnen. Maar er is geen betere plek om te beginnen dan onderaan de pikorde. Op zo’n jonge leeftijd kreeg ik best al een grote verantwoordelijkheid en die nam ik meteen heel serieus. Het was mijn taak om klanten te ontvangen, koffie voor ze te zetten, hun haar te wassen, voor ze te zorgen en te voorzien in wat ze maar nodig hadden. Ik vond het super en bloeide ervan op.”
Thuis in de barbershop
Niet alle jongens vinden het leuk om naar een barbershop te gaan, maar Alan wel en dan wilde hij er zo lang mogelijk blijven. “Ik hield van de sfeer in een barbershop en het laten knippen van mijn haar. Als we ernaartoe gingen, zorgden we er altijd voor dat we een tijdje konden blijven. Ik wilde onopvallend de geur opsnuiven en de geluiden in mij opnemen maar dat kon alleen als het druk was. Daarom gingen we altijd zo vroeg mogelijk. Ik hoopte dan op een wachtrij en was zwaar teleurgesteld als er die er niet was en ik meteen werd geholpen. Ik vond alles leuk aan een barbershop. Soms vroeg ik of ik kon vegen en de jongens waardeerden die hulp natuurlijk. Toen ik uiteindelijk vroeg of ik er kon werken, aarzelden ze geen moment! Ik vroeg het op een donderdag, en ik begon op de zaterdag erna.”
De kneepjes van het vak leren
Alan leerde de kneepjes van het vak bij een barbershop in Oldham in Manchester. Deze on-the-job training gaf hem een stevige basis in het herenvak die hem nog steeds goed van pas komt. Alan kijkt er met plezier op terug. “Het was een van de allereerste progressieve barbershops, geen traditionele barbershop, maar een herenkapper. Ze waren daar niet eendimensionaal, maar multidimensionaal met uiteenlopende vaardigheden, traditioneel opgeleid door Italiaanse barbers. Hun stijl was een samensmelting van het damesvak en het klassieke Italiaanse barbervak. Dat was fantastisch voor mijn fundamentele basisvaardigheden. Ik heb daar zeven jaar gewerkt - van mijn 12e tot 19e - op vrijdag en zaterdag. De jongens voor wie ik werkte, waren fantastisch, ze hebben me zoveel geleerd over de branche en over het leven. Maar toen ik 19 was, voelde ik dat ik het nest moest verlaten. Een jaar later werd ik bedrijfsmanager van een grote bar en restaurant. Toen ik 21 werd, dacht ik: ik heb mijn pleziertjes gehad, nu is het tijd om een ambacht te leren en carrière te gaan maken.”
Hij ging naar de kappersschool en doorliep de opleiding gesmeerd dankzij alles wat hij als tiener had geleerd. Zijn eerste officiële werkdag als barber zal hij nooit vergeten. “Op mijn allereerste dag dacht ik: ‘Vandaag is het de allereerste keer dat ik als barber iemand knip.’ Nou, dat was bepaald geen succes! Maar zo beginnen we allemaal. Ik hou van het gezegde: ‘You don’t have to be great to start something, but you do have to start something to be great.’”
Onbaatzuchtig en egoistisch
Alan wilde graag een kapperscarrière omdat hij zelf dol was op het gevoel dat een knipbeurt hem gaf en hij andere mensen dat plezier ook wilde gunnen: “Ik hield van het gevoel van een knipbeurt. Maar is het niet fantastisch, bedacht ik, als je andere mensen dat ook zo kunt laten voelen? Ik wilde zelf zorgen voor dat gevoel. Externe factoren als geld, bewondering, roem of volgers waren nooit mijn drijfveren. Ik hou gewoon van die blik op het gezicht van mijn klanten als ze opstaan uit de stoel, naar zichzelf kijken en blij zijn met wat ze zien. Daar word ik zelf ook blij van en dat geeft mij extra voldoening. Dus het klinkt allemaal vrij onbaatzuchtig, maar het is ook behoorlijk egoïstisch omdat ik er zelf blij van word.”
De sprong wagen met de opening van Ruger
Samen met zijn broer Reece richtte Alan zeven jaar geleden Ruger Barbers op. De zaken zijn in een razend tempo gegroeid. Ze hebben nu drie barbershops en zestien medewerkers. Alan vertelt over de totstandkoming van Ruger: “Ik heb zelf mijn jongere broer Reece les gegeven in de barbershop waar we werkten. We werkten goed samen en op een gegeven moment zeiden we: ‘We hebben het zo druk, het wordt tijd dat we onze eigen shop openen.’ We hebben ongeveer twee jaar met het idee gespeeld en toen kwam het moment dat we besloten om de sprong te wagen.”
Ze zijn trouw gebleven aan de kernwaarden en visie waarmee ze Ruger hebben opgericht en dit zorgde snel voor succes. “Precies zeven jaar geleden openden we Ruger en we runnen de barbershop zoals we dat altijd al voor ogen hadden. Dus als je binnenkomt word je behandeld alsof je bij ons op visite komt; je wordt hartelijk begroet en je krijgt een kopje koffie. We moedigen een gesprek aan en creëren een saamhorigheidsgevoel. We hebben een barbershop in Oldham en eentje aan Dean’s Gate in het centrum van Manchester. We hebben ook een barbershop in Lytham, een mooie badplaats. Alles bij elkaar hebben we twaalf barbers en vier backoffice medewerkers.”
Creative director van Wahl UK
Alan is onlangs benoemd tot Creative Director van Wahl. Hij heeft al jaren een band met het merk en is daar zijn hele carrière trouw aan gebleven. Hij ziet het als een mooie kans om het merk een nieuwe invalshoek en een frisse uitstraling te geven. Alan legt uit hoe de samenwerking tot stand is gekomen: “Ongeveer 5 a 6 jaar geleden begon ik met de tools van Wahl te werken. In de loop van de tijd groeide onze relatie. Ik deed podiumwerk voor ze en we hadden een mooie samenwerking. Ik gebruik Wahl niet omdat ik betaald word om Wahl te gebruiken. Ik zou sowieso met hun tools werken, die hebben altijd mijn voorkeur gehad. Het zijn mijn favoriete tondeuses - altijd al geweest en dat zal altijd zo blijven. Ze doen wat ze moeten doen op alle vlakken en ik werk echt graag met de Wahl producten.”
Een inspirerend voorstel
Tijdens de lockdown vond Alan het belangrijk om in contact te blijven met Wahl: “Toen we in lockdown gingen, bleef ik voor online trainingen hun producten gebruiken, het merk promoten en een goede relatie onderhouden met het team en de Global Artistic Director Simon Shaw. Omdat ik het bedrijf wilde zien groeien en evolueren besloot ik hem een voorstel te sturen. Mijn voorstel ging over nieuwe social media content en marketing zoals fotoshoots, tutorials, educatie. Iets dat het merk een meerwaarde zou geven en een trendbreuk zou veroorzaken bij wat er momenteel op social media gaande is.”
“De afgelopen jaren waren niet heel positief en ik wilde jongere mensen gewoon inspireren. Er zijn veel jonge mensen die interesse hebben om in de barberwereld te gaan werken. Ik wil ze inspireren en laten zien wat er mogelijk is als je hard werkt, geduldig en volhardend bent in je relaties en trouw blijft aan merken. Daarom heb ik deze rol gekregen. Mijn belangrijkste doel is om Wahl deze nieuwe invalshoek te geven en marketing te ontwikkelen die heel actueel en fris aanvoelt.”
Creativiteit aanboren
In zijn functie als Wahl Creative Director zal Alan zijn creativiteit inzetten om zowel het Wahl-merk verder uit te bouwen als erkenning voor barbers te bevorderen. “Ik ga fotocampagnes, videotutorials en podiumwerk doen. Educatie is het belangrijkste aspect van de functie. We zitten in deze branche om het te helpen evolueren en ervoor te zorgen dat het de erkenning krijgt die het verdient. We willen dat mensen beseffen dat we bekwame vakmensen zijn die tijd en geld investeren in de groei en ontwikkeling van ons beroep. Mensen nemen het beroep van barber vaak niet serieus, terwijl het eigenlijk een heel vakbekwaam beroep is.”
Het gelukkigst achter de stoel
Betekent deze nieuwe functie dat Alan stopt met werken als barber? “Nee, ik werk nog steeds 40 uur per week in de barbershop. Ik ben gewoon goed in het managen van mijn tijd. Ik zal blijven knippen zolang ik kan. De paradox is dat ik minder geld verdien met het knippen van haar dan met iets anders. Als ik zou stoppen met knippen, zou ik waarschijnlijk een rijker man zijn. Maar ik ben nu eenmaal het gelukkigst achter de stoel, ook al verdien ik minder.”
Geloof in ontwikkeling
Alan gelooft meer in het stapsgewijs realiseren van je doelen dan continue de focus leggen op een lange-termijn-plan: “Ik kijk altijd naar de korte termijn omdat ik heel realistisch ben. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het genieten in ‘het worden’ zit, niet in ‘het zijn’. Dus ik heb maandelijkse of jaarlijkse doelen. Als ik een doel heb bereikt, stel ik meteen een nieuw doel. Over vijf jaar wil ik nog steeds knippen, financieel stabiel zijn en kansen creëren voor andere mensen. Ik wil dat het team groeit omdat ik weet dat we iets toevoegen; we creëren een omgeving waarin mensen graag willen zijn en daar gaat het ons om.
Hij heeft ambitieuze plannen om met Ruger internationaal te gaan. “Het volgende doel is om in het buitenland, ergens in Europa, een barbershop te openen - Nederland, Duitsland, Spanje of zelfs Griekenland of Moskou. Dat wil ik heel graag. Onze missie is om een wereldwijd erkend merk te worden dat bekend staat om zijn duurzame groei voor onszelf en anderen.”
Bemoedigende woorden
Alan maakt van de gelegenheid gebruik om enkele bemoedigende woorden te delen met de barbergemeenschap: “Onthoud altijd dat er nog veel leuke mensen op de wereld zijn. Veel mensen zijn nog steeds behoorlijk aangeslagen door de afgelopen twee jaar. Maar kijk altijd naar de positieve kanten van het leven - we zijn er nog; veel mensen hebben nog een huis en kunnen eten betalen. Netwerken is een van de beste dingen die je nu kunt doen. Gebruik social media niet om jezelf met anderen te vergelijken, maar om te netwerken en met andere mensen te praten.”